2014 Insel Hombroich-Quadriennale Dusseldorf

Insel Hombroich Een bezoek aan het uitgestrekte Museum Insel Hombroich is een belevenis. Temidden van de weilanden langs de Erft en het oude park op het Kerninsel, een voormalig Navo terrein, is in 1987 een museum opgericht. Over het inmiddels met bomen, struiken en bloemen volgroeide gebied liggen strak gebouwde paviljoens verspreid. Hierin staan naast elkaar kunstwerken opgesteld uit westerse en oosterse culturen. Met enkele collegae van het museum zijn we aantal dagen naar Duitsland geweest om ons onder te dompelen in de kunst. Langs de paden staan verspreid tussen het groen, sculpturen opgesteld. We hebben deze dagen dus weer kilometers afgelegd. DSC_0309-2Chinese ArtView Musea in Dusseldorf Dusseldorf heeft onder andere twee internationaal beroemde musea voor moderne kunst: K20 en K21. Die cijfers slaan op de tijd waarin de kunstwerken werden gemaakt: K20 heeft werken uit de 20e eeuw. In de Kunstsammlung am Grabbeplatz (K20) is vooral Europese kunst uit de eerste helft van de 20e eeuw te zien. Er zijn werken te zien van Picasso , Joseph Beuys, Klee, Beckmann, Chagall, De Chirico, Dubuffet, Ernst, Kandinsky, Kirchner, Léger, René Magritte, Matisse, Mondriaan, Rauschenberg en Warhol. Hier was de tentoonstelling Beneath the Ground. From Kafka to Kippenberger te zien. Jammer genoeg mogen de speciale tentoonstellingen haast nooit gefotografeerd worden. Olafur Eliasson installatieSpaceArt in the Museum Het voormalig parlementsgebouw voor de Landtag van Nordrhein-Westfalen werd na 1998 gerestaureerd om er het museum K21 in onder te brengen. Zo werd er een glazen dak aangebracht, waardoor op de bovenste verdieping een mooie lichte ruimte ontstond. De vaste collectie van K21 omvat werken vanaf de jaren tachtig tot nu. Er is een interessante collectie fotografisch werk van Andreas Gursky, Candida Höfer, Thomas Ruff, Thomas Struth en Jeff Wall, en sculpturen en installaties van Kippenberger, McCarthy,Schütte en Viola. Onder het glazen dak is ter gelegenheid van de Quadriennale een installatie van Tomás Saraceno geplaatst. Hier kun je over heen lopen en wordt een spectaculair zicht geboden op de onderliggende vide van het museum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s